torstai 12. helmikuuta 2015

Awilco Drilling PLC

Salkkuni suurin omistus brittiläinen Awilco Drilling julkaisi tänään tilinpäätöstiedotteensa joka oli pitkälti odotuksieni mukainen. Tässä kirjoituksessa esittelen lyhyesti yhtiön nykytilanteen ja yritän myös hieman hahmottaa yhtiön lähitulevaisuuden näkymiä.
WilPhoenix-lautta (lähde:Awilco)

Yhtiön yleisesittely

Awilco Drilling PLC on Oslon pörssissä (AWDR) listattu brittiläinen öljynporausyhtiö jonka pääkonttori sijaitsee Skotlannin Aberdeenissa. Yhtiö omistaa kaksi "puoliksi kelluvaa"(semi-submersible) lauttaa jotka operoivat Pohjanmerellä Skotlannin rannikon edustalla. Nykyään WilHunter ja WilPhoenix nimiä kantavat lautat ostettiin finanssikriisin riepottelemassa markkinatilanteessa Transoceanilta vuonna 2009, jolloin yhtiö myös perustettiin. Vuosina 1983 ja 1982 rakennetut lautat modernisoitiin puolalaisella telakalla ja aloittivat työt Awilcon alaisuudessa toukokuussa 2011 yhtiön listauduttua huhtikuussa.

Yhtiön listapaikkaan vaikuttaa pörssin öljypainoitteisuuden lisäksi yhtiön pääomistaja. Yhtiön pääomistaja on norjalaismiljardööri Arne Wilhlemsenin yhtiö Awilhelmsen AS, joka tarvittaessa tekee rajujakin toimia mikäli johdon toimet eivät tyydytä. Tähän ei ainakaan vielä ole toimitusjohtaja Jon Oliver Brycen onneksi ollut tarvetta, vaan yhtiön johto on ansainnut monen osakkeenomistajan luottamuksen.

Kehitys

Liikevaihdon ja tuloksen kehitys (lähde:4-traders)
Vuoden 2014 luvut (lähde: q4 raportti
Kuten viereisistä taulukoista näkyy on Awilcon liiketoiminta kehittynyt myönteisesti päivähintojen normalisoiduttua finanssikriisin jälkeisistä luvuista. Esimerkiksi osakekohtainen tulos on miltei nelinkertaistunut viimeisen kahden vuoden aikana. Vaikka osake on listattu Oslon pörssissä yhtiö raportoi lukunsa USD:nä ja yhtiöllä käydään myös OTC-kauppaa dollarimääräisesti. Koko vuoden 2014 ja suurimman osan vuosista 2013 ja 2015 yhtiön lautat tulevat työskentelemään samojen sopimusten alaisina kiinteillä päivähinnoilla. Tämä tarkoittaa sitä että yhtiön tulos on melko helposti ennustettavissa tulojen jo ollessa tiedossa, ainoastaan kustannustaso on vaihdellut vaikuttaen tulokseen. Awilcon kuten muidenkin öljynporaajien tulos riippuukin eniten siitä kuinka hyvät päivähinnat johto onnistuu neuvottelemaan ja että lautat ovat mahdollisimman työllistettyjä, lauttojen toimettomuus ja eteenkin kuivasäilytys tulevat kalliiksi kulujen ollessa suureksi osaksi kiinteitä. Hyvien pitkäaikaisten sopimusten ansiosta Awilco on viime vuosina ollut erittäin kannattava käyttökateprosentin liikuttua 50-60% välillä.

WilHunter-lautta

Taloudellinen asema 

Awilcon suurimpia etuja kilpailijoihin verrattuna on sen vähäinen velkaantuneisuus ja sen myötä sekä alhaiset rahoituskustannukset että strateginen liikkumavara. Yhtiö uudelleenjärjesteli viime vuonna rahoituksensa ja sillä onkin ainoana (pitkäaikaisena) velkana liikkeellelaskemansa 125miljoonan USD:n velkakirja josta yhtiö maksaa 7% korkoa. Ottaen huomioon että yhtiö viime vuonna teki nettotulosta 137mUSD tämä on mitätön määrä. Yhtiön gearing-ratio onkin alalle erittäin alhainen 17% kun se esimerkiksi Seadrill:llä on yli 200%! Tämä vähentää Awilcon riskiprofiilia huonon markkinatilanteen jatkuessa ja mahdollistaa myös jonkinlaiset yrityskaupat tai investoinnit. Vuoden 2014 lopussa yhtiöllä oli lisäksi kassassaan 76m USD jotka se on säästänyt pahan päivän varalle
ja tulevia korjauksia sekä investointeja varten.

Osinko

Awilcon erinomainen tase onkin mahdollistanut avokätisen osingonjaon jatkamisen vaikka esim. Seadrill ja Fred.Olsen Energy ovat ainakin väliaikaisesti lopettaneet osingonjaon. Osin varmaankin pääomistaja Wilhelmsenin vaatimuksesta on erittäin omistajaystävällinen osinkolinjaus:
"All of the Company’s free cash flow is intended to be distributed subject to maintaining a robust cash buffer to support working capital requirements and planned capital expenditure."
Tämä linjaus otettiin käyttöön vuoden 2014 alusta ja yhtiö maksoikin kvartaaleittain 1,15USD Q4 lukuun ottamatta jolta maaliskuussa maksettava osinko on 1USD. Yhtiö onkin sekä Suomessa että maailmalla tunnettu korkeasta osinkotuotosta joka esim. pelkästään Q4 osingolla on yli 8%. Tämän päivän kurssilla viime vuoden osingot antaisivat melkein 40% osinkotuoton. Ensi vuoden ennusteilla osinkotuotoksi muodostuu yli 22% jonka jälkeen osinko telakkakäyntien takia vuoden 2016 osalta tippuu säälittävään 15prosenttiin tämän päivän kurssista. Tämän jälkeen osingon pitäisi taas lähteä nousu-uralle riippuen tietysti sopimustilanteesta.    


Lähitulevaisuuden näkymät

Kuten yllä olevasta taulukosta näkyy WilHunterilla on sopimus Hessille marraskuun 2015 loppuun 385kUSD päivähinnalla, jonka jälkeen Hess:llä on mahdollisuus käyttää optionsa aina 2016 loppuvuoteen asti. Ajanjaksolle ajoittuu n. 2kk mittainen telakkakäynti jonka myös WilPhoenix, joka työskentelee pitkällä sopimuksella Apachelle, suorittaa .
Wilhunterin tilanne onkin Awilcon lähitulevaisuuden suurin riskitekijä ja yhtiön osingonmaksukyvyn määrittäjä. Jos yhtiö ei saa sopimusta WilHunterille, toinen lautta pystyy yksin pitämään Awilcon jopa voitollisena mutta osingonmaksukyky kärsii huomattavasti. Telakalla tehtävät huoltotyöt maksanevat johdon arvioiden mukaan noin 40mUSD joka ei Awilcon vahvalla taseella ole mikään ongelma. Hess on velvoitettu ilmoittamaan viimeistään 27.2.2015 aikooko käyttää optionsa. Jos optio käytetään on Awilcon seuraavien vuosien isot tulokset melko taatut ja mikä tahansa uutinen WilHunterin saamasta sopimuksesta saisi osakekurssiin potkua.

Yhtiön johdon mukaan markkinatilanne on huonontunut huomattavasti öljynhinnan rajun laskun myötä ja heidän näkemyksensä mukaan Pohjanmeren markkinalla saattaa vuosien 2015-2016 aikana muodostua ylitarjontaa. Mikäli Awilco kuitenkin pystyisi saamaan lautoilleen tämän ajanjakson yli ulottuvat sopimukset ylitarjonta todennäköisesti purkautuisi velkaantuneempien toimijoiden joutuessa romuttamaan tai myymään lauttojaan ja kysynnän mahdollisesti elpyessä.
Kysynnän elpyminen riippuu tietysti öljyn hinnasta joka viime aikoina on jo noussut pohjistaan. Positiivinen tekijä on myös johdon painottamia UK-markkinalle pääsyn valtiollisen tason esteet ja mahdolliset öljyalan tuet. Lisäksi Awilcon veroaste tulee johdon mukaan tulevaisuudessa todennäköisesti olemaan alhaisempi. Awilcon kannalta riskiä tietysti lisää riippuvuus vain kahdesta lautasta, mikäli toinen saa teknisiä ongelmia tai vaikka tuhoutuu myrskyssä, yhtiön liiketoiminta kokee suuremman kolauksen kuin jokin isompi toimija kuten Seadrill tai Transocean.

Arvostus

Vaikka Awilcon riski on korkea tekee kuitenkin sen muiden öljyosakkeiden mukana laskenut alhainen arvostustaso siitä mielenkiintoisen sijoituskohteen. Eteenkin velkaisuuden huomioivalla EV/EBITDA-luvulla Awilco on kilpailijoitaan halvempi, Awilcon luku on vain 2,2 kun Seadrillin on 6,9, Transoceanin 4,2. Perinteisellä P/E-luvulla mitattuna Awilco on n.2,5- luvullaan arvostettu noin kuudesosaksi markkinoiden keskimääräisestä arvostuksesta. Osinkotuottokin on päätä huimaava 15-40% lähivuosina. Awilcon P/B-luku on n.1,7 johon suhteutettuna 65% ROE on todella korkea, lisäksi Awilcon lautat on arvostettu ostohintaan taseeseen ja ovat joidenkin arvioiden mukaan nykyään huomattavasti arvokkaampia. 

Yhteenveto

Awilco Drilling on siis melko riskinen mutta hyvässä taloudellisessa kunnossa oleva kovaa tulosta tekevä firma joka osaavasta johdosta, hirmuosingosta ja halvasta arvostuksesta huolimatta on sijoittajien vieroksuma. Lähivuosien kurssikehitys riippuu paljon öljynhinnan kehityksestä mutta eteenkin WilHunterin sopimustilanteesta ja mitä yhtiö päättää tehdä lautalle sen mahdollisesti jäädessä ensi keväänä ilman sopimusta. Poikkeuksellisen markkinatilanteen takia voidaan nähdä myös Awilcoon suuntautuvia ostotarjouksia tai Awilcon suorittamia strategisia liikkeitä jotka tarjoavat mahdollisuuden nopeaan kurssinousuun. Uskon että Awilco vuoden 2016 jälkeen pystyy maksamaan tämän päivän hinnalle ainakin 15% osinkotuoton ja osake tulee pysymään ainakin toistaiseksi salkkuni suurimpana sijoituksena. 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti